Son yıllarda doğal afetlerin artan sıklığı, kapsamlı kentsel yeniden yapılanma girişimlerini zorunlu kılmakla birlikte afetten etkilenen topluluklardaki hem fiziksel hem de sosyal altyapının kapsamlı bir şekilde iyileştirilmesi gerekliliğini hepimize yeniden hatırlatmaktadır.
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem sonrasında derin bir yıkımın merkezi haline gelen Kahramanmaraş, depremden sonra ülkenin en hızlı kentleşen illeri arasında yer almasını sağlayan hızlı bir inşaat ve gelişme sürecine tanıklık etmişti. Afet sonrası acil müdahalenin kaçınılmaz hale gelmesi ve bu yönde yapılan kentleşme gerekliliklerinin ötesinde; aradan geçen iki yıldan sonra çevresel ve sosyal dayanıklılığın yeniden tesis edilmesini teşvik etmek üzere; kent sakinleri, şehir plancıları, mimarlar, sosyologlar ve farklı disiplinlerden ve sosyal katmanlardan katılımcılar ile tartışmaları yaygınlaştıran akademik platformların oluşturulması, gerekli görünmektedir.
Bu bağlamda, 14-16 Nisan 2025 tarihleri arasında Kahramanmaraş'ta düzenlenecek olan konferans programı, sözü edilen planlama eylemlerinin şehirlerde yaşanan doğal afetlere nasıl yanıt vermesi gerektiğini ele alan "Afet Sonrası Kentsel Planlama ve Yeniden Yapılanma Süreçleri" ekseninde "Çevresel planlama, dirençli topluluklar için dirençli şehirleri yeniden inşa etmenin acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere hem fiziksel hem de sosyal boyutlarda dönüştürücü bir araç olarak hareket edebilir mi?" sorusunu referans noktası olarak ele almaktadır.
Program, yerel katılımcılarla Kahramanmaraş'ta devam eden yeniden yapılanma süreçlerine odaklanmanın yanı sıra, afetlere yanıt olarak farklı kentlerdeki kentsel tasarım yaklaşımlarına da kapsamlı bir bakış oluşturmayı da hedeflemektedir. Konferanstaki temalar ve oturumlar, bu bağlamda farklı coğrafyalardaki vaka çalışmaları ve teorik çerçevelerin disiplinlerarası bir yaklaşımla keşfedilmesini sağlamak amacı ile oluşturulmuştur.
Etkinliğin amacı konferans bağlamında hem ortak deneyimlerden elde edilen deneyimleri paylaşmak, hem de sosyal ortamlarda dönüştürücü eylemler üretebilecek yenilikçi metodolojileri dinlemek, anlamak ve teşvik etmektir. Bu yaklaşım, yalnızca afet sonrası oluşturulabilecek senaryolar ile sınırlı kalmayıp, dirençli topluluklar oluşturmak için afet öncesi kentsel çözümlerin de konuşulması ve tartışmaya açılması için zemin hazırlamayı amaçlamaktadır.
Konferans hakkında güncel bilgiler için https://www.instagram.com/yenidengelisenkahramanmaras/ sayfası takip edilebilir.
Düzenleme Komitesi
Prof. Dr. Burak Asiliskender, Abdullah Gül Üniversitesi
Doç Dr. Güldehan Atay, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi Ömer Devrim Aksoyak, Abdullah Gül Üniversitesi
Yunus Emre Kaçamaz, Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şubesi
Murtaza Er, Mimarlar Odası Kayseri Şubesi
Hülya Kaptanoğlu, Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şubesi
Emine Uzdil, Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şubesi
Ahmet Gebel, Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şubesi
Pınar Güner, Mimarlar Odası Kayseri Şubesi
İrem Yaşar, Abdullah Gül Üniversitesi
Ezgi Bayram, Abdullah Gül Üniversitesi
İclal Yeter, Abdullah Gül Üniversitesi