Birbirine Çekilen Karşıtlıklar

Instability We Trust tarafından bir egzersiz ve meditasyon atölyesi olarak tasarlanan proje, var olan iki yapıyı cam ve ahşap kullanarak zıt karakterlerin birlikteliğinden beslenen mekanlara dönüştürüyor.

Aşırı soğuğa dayanma kabiliyetinden olayı Buzadam olarak bilinen Wim Hof için gerçekleştirilen proje, bedensel dayanıklılığı psikolojik performansla desteklediği eğitimlerine yeni bir mekan sağlıyor. Eşdeğer kullanım alanları sunan mekanlar sahip oldukları farklı karakterler ile ayrışıyor. Biri daha açık, dışa dönük, havayla ilişki kuran bir mekana sahipken diğeri daha kapalı, içe dönük ve toprakla ilişki kuran bir dil benimsiyor. Birbirine eklemlenen yapılar iç mekanların arka planlarını ve atmosferlerini etkiliyor. Cam ev gün boyu doğal ışıkla aydınlanırken sürekli değişen ışık-gölge oyunları eşliğinde bir egzersiz alanı sunuyor. Ahşap evin gövdesi ise karaçam ile sarılıyor. Bölgede bulunan kereste fabrikasından elde edilen ahşap malzeme, işverenin isteği üzerine, karşılıklı iki duvara uygulanan kil sıva ile tamamlanıyor. Bu uygulama mekanda meditasyon için daha sıcak bir atmosfer yaratıyor ve toprakla ilişki kuruyor. Tavandan sarkan, ışık şiddeti ayarlanabilir hafif aydınlatmanın mekan içinde dalgalanması ise nefes egzersizlerinden referans alıyor.

fotoğraflar: pim top

Proje kapsamında mevcut çelik strüktürler korunarak yapının ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde kullanılmış; ayrıca gelecekte sürdürülebilir enerji sistemleri entegre edilmesine izin verecek şekilde planlanmış. Yalıtım, direnaj boruları, kayar kapı rayları, cam paneller ve kirişler olmak üzere farklı malzemelerin ahşap sisteme titizlikle dahil edilmesi ile görsel anlamda temiz ve sakin bir görüntü oluşması sağlanmış. İki yapıda da bulunan 3,5x4,3 metrelik iki kayar kapı birbirine çapraz gelecek şekilde konumlanıyor. İki kapı da açıldığında içerisi ve dışarısı arasındaki sınır silikleşiyor ve rüzgarın mekanların içinden süzülmesi mümkün oluyor.

Etiketler: