YAP 2017 Kapsamında MoMA PS1'de Sergilenecek Proje Belli Oldu

Jenny Sabin Studio tarafından tasarlanan “Lumen” projesi, MoMA PS1 Young Architects Program (YAP) 2017’nin kazananı oldu. Geri dönüştürülen kumaşların ve ışığa duyarlı ipliklerin robotik bir üretim süreci ile şekillendirildiği proje, bu yıl 18.’si düzenlenen YAP kapsamında 29 Haziran tarihinden itibaren yaz boyunca sergilenecek.

görseller: jenny sabin studio

Sosyal ve çevresel anlamda etkileşimli bir strüktür olan Lumen, kendini insan, ışık ve ısı yoğunluğuna göre uyarlıyor. Boru şeklinde yükselen hafif, kumaş strüktürler ve gözenekli üst örtüler; ışığı sönümleyen, toplayan ve ışıldama özelliği ile dağıtan iplerden oluşuyor. Kullanılan sis basma sistemi insanların yakınlığına göre tepki veriyor ve kumaş sarkıtları harekete geçirerek ferahlatıcı bir mikro klima oluşmasını sağlıyor. Böylece yaz aylarında, ziyaretçilerin sıcağa karşı korunduğu, serinletici bir bulut içine girmiş olması planlanıyor. Onlarca geri dönüştürülmüş makara da oturma elemanı olarak projeye dahil oluyor.

Teknolojiye dayalı üretimler ile yüksek performanslı ve uyarlanabilen malzemeler ile proje, mimarlık ve bilim arasındaki kesişim noktalarını araştırıyor ve malzemeyi strüktürün kendisi yapmak üzere biyolojik ve matematiksel teorilerden faydalanıyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: