Gündüz, Işık, Gece Sergisi

Tepta Aydınlatma'nın 25. yılı onuruna hazırlanan Gündüz, Işık, Gece sergisi 18 Ekim-22 Ocak tarihleri arasında İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde görülebilecek. Temsilcisi olduğu tasarım odaklı markalar ile alanında öncü mimar, tasarımcı ve sanatçıları bir araya getiren Tepta'nın 25. yılını kutladığı serginin küratörlüğünü Almanya'dan UBL ve Brandi Institute'un kurucu direktörü, ışık tasarımcısı Ulrike Brandi üstlendi. Brandi'nin farklı saatler ve hava şartları altındaki ışıkları ile değişerek bambaşka duygulara bürünen İstanbul'un atmosferinden esinlendiği sergi için davetli katılımcıların “doğal ışık” kavramına yoğunlaşması istendi. Sergideki işleri hayata geçiren mimar, tasarımcı ve sanatçılar ile işbirliğinde bulundukları firmalar şöyle:

-Tasarımlarında başta ipek olmak üzere tekstil malzemesini yenilikçi bir anlayış ve şiirsel bir estetik ile sunan Aqua firması ile mimarlar Melkan Gürsel ve Murat Tabanlıoğlu birlikte çalıştı.

-Çek topraklarının geleneksel cam işçiliğini çağdaş yorumlarla buluşturarak dünya çapında büyük ün kazanan Lasvit firması ile mimar Emre Arolat işbirliğinde bulundu.

-Tasarımcı Tanju Özelgin, cam üretiminin sınırlarını zorlayan tasarımı ile, mimar Önder Kaya ışık kaynağına dikkat çeken nesnesi ile ve mimar Bilgehan Şenel de İstanbul’un kentsel gelişimine ve inşaat yoğunluğuna odaklanan yerleştirmesi ile Tepta markası için özel işler yarattı.

-Hollanda’dan Brand van Egmond adına mimar William Brand ve Catellani & Smith adına İtalyan sanatçı Enzo Catellani de ışık nesneleri ve yerleştirmeleri ile sergide yer alıyorlar.

-Davetli sanatçılardan biri çalışmalarını Los Angeles’ta sürdüren medya sanatçısı Refik Anadol. Anadol’un ışık ile algoritmayı birleştiren bir yerleştirmesi davetlilere sunulacak. Diğer sanatçı ise, iGuzzini firması ile işbirliğinde bir ışık nesnesine imza atan sahne tasarımcısı Christine Brandi.

Sergi süresince sergi katılımcıları ile gerçekleştirilecek bir sohbet programı ve üretim süreçleri başta olmak üzere aydınlatma alanındaki filmlerden oluşan bir program da 5-6 Kasım 2016 tarihlerinde İstanbul Modern Sinema programı kapsamında izleyicilerle buluşacak.

TEPTA Aydınlatma 25. yılı onuruna sergi eserlerini de içeren bir de kitap hazırlıyor. Grafik tasarımı Yeşim Demir tarafından gerçekleştirilen bu kitapta, eserlerin tasarım süreçlerinin yanı sıra, farklı mimar ve tasarımcıların aydınlatma alanındaki yazılarına da yer verilerek bu alanda bir kaynak eser oluşturulması hedeflendi.

Hazırlıkları on ay boyunca sürdürülen bu sergi İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin mekan desteği ile gerçekleştiriliyor.

Etiketler: