Malzemenin "Performansı"

MoMA Genç Mimarlar Programı (YAP) kapsamında Jenny Sabin Studio tarafından tasarlanan pavyon, yaz boyunca konuk olacağı MoMA PS1'in avlusundaki yerini aldı. Geri dönüştürülmüş malzemelerle inovatif üretim tekniklerini bir araya getiren tasarım, 29 Haziran’dan itibaren ziyarete açılıyor. Finale kalan 5 projeyi içeren sergi ise 1 Temmuz – 4 Eylül tarihleri arasında MoMA’da görülebilecek.

Işığa, sıcaklığa ve harekete tepki vererek ziyaretçilerle sürekli bir etkileşim içinde olması arzulanan Lumen’in teknoloji ve doğayı kullanarak ürettiği tasarım, güneş enerjisini toplayarak ışık üreten kumaşlardan oluşuyor. Gece boyunca mavi, pembe ve mor tonları arasında geçişler yaparak ışıldayan pavyon gündüzleri daha az fark edilir değişimlerden geçiyor.

Orta bahçeyi kaplayan gözenekli örtü, dijital olarak örülen ve robot teknolojisi ile dokunan ortalama bir milyon metrelik iplikten oluşuyor. Gözeneklerin bazıları boş bırakılırken, diğerleri aşağı doğru birer sarkıt gibi sarkarak ziyaretçilerin dokunmasına da izin veren kumaş tüpler meydana getiriyor. Pavyona dahil edilen diğer sis basma sistemi ise su püskürterek yaz sıcağını biraz olsun hafifletmeyi ve daha serin bir mikro-klima oluşmasını sağlıyor. Geri dönüştürülmüş 100 adet ahşap makara da yine kumaşlarla örülü bir şekilde mobilya olarak projeye dahil oluyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: